Na aanklachten van verschillende partijen als Kering en Louis Vuitton, heeft Alibaba een rechtszaak rondom de verkoop van namaakproducten gewonnen. De Chinese e-commercegigant werd beschuldigd van het oplichten van zijn aandeelhouders door een waarschuwing over de mogelijkheid om namaak te onderdrukken, voor hen te verbergen. Dat meldt Bloomberg.

Volgens de Amerikaanse rechter maakt de Chinese wet-en regelgeving investeren in een bedrijf als Alibaba erg riskant. “Het is duidelijk dat Alibaba het probleem met de verkoop van namaakproducten via de webwinkel of de mogelijkheid tot een beroep ertegen niet probeerde af te zwakken,” aldus rechter Colleen McMahon.

Met een zwakkere markt en daardoor een dalende export, nemen Chinese fabrikanten hun toevlucht tot het internet en zetten daar hun eigen merken op om klanten aan te trekken. Dit heeft het uitroeien van namaakproducten nog ingewikkelder gemaakt, zo zegt Alibaba oprichter en voorzitter Jack Ma in een reactie op de winst. “Er niet in slagen om originele ontwerpen, handelsmerken en technologieën te beschermen, is vergelijkbaar met diefstal en is nadelig voor de integriteit van de markt. Merken en intellectuele eigendommen moeten worden beschermd en vervalsingen zijn onaanvaardbaar,” aldus Ma tegenover de Wall Street Journal.

Alibaba’s lidmaatschap van de International AntiCounterfeiting Coalition, een internationale non-profit organisatie die namaak bestrijdt, werd vorige maand opgeschort na klachten van enkele leden. Ma verklaarde begin dit jaar nog dat zijn bedrijf geen namaak producten accepteert in de e-commercemarkt.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN