Januari-editie Bread & Butter gecanceld wegens vluchtelingenstroom

Zalando heeft de aankomende editie van Bread & Butter gecanceld. Hoewel het evenement de laatste jaren voortdurend negatief in het nieuws was, heeft de annulering dit maal een andere oorzaak: opvang van vluchtelingen. Het evenement zou in januari 2016 plaatsvinden. Dat meldt Sportswearnet.

Volgens een woordvoerder zijn de huidige ‘moeilijke omstandigheden in Berlijn’ en de voortdurende stroom van vluchtelingen de reden van de annulering. De Berlijnse Senaat is momenteel gebouwen –die eigendom zijn van de Duitse hoofdstad- aan het ‘scannen’ die mogelijk bruikbaar zijn als opvangpunt voor vluchtelingen. Een woordvoerster van de Berlijnse Senaat bevestigt dat de voormalige luchthaven Tempelhof een van de onderzochte locaties is, maar kon verder weinig informatie geven. Er is geen tijdsindicatie wanneer dit gebouw mogelijk in gebruik wordt genomen voor vluchtelingen opvang.

Januari-editie Bread & Butter gecanceld wegens vluchtelingenstroom

Zalando organiseert benefietevenement voor vluchtelingen in plaats van Bread & Butter

Hoewel het dus nog niet duidelijk is of er vluchtelingen opgevangen zullen worden in de Tempelhof, heeft Zalando de plannen op voorhand al aangepast en het mode-evenement geannuleerd. "We verwelkomen en ondersteunen dit,” zegt Zalando-woordvoerder Boris Radke tegen Sportswearnet, doelend op de plannen van de Berlijnse Senaat. “Bij deze situatie past geen modefeest. Daarom zullen we met de eerste Bread & Butter in Tempelhof onder ons beheer starten in de zomer van 2016.”

In plaats daarvan zal Zalando zich gaan inzetten voor de grote stroom vluchtelingen; de e-commerce gigant organiseert begin dit jaar een liefdadigheidsevenement in Berlijn. “Als een in Berlijn gevestigde onderneming, maar ook als internationaal bedrijf willen we de verantwoordelijkheid nemen. Naar het voorbeeld van Band Aid, willen we samen met internationale kunstenaars een evenement organiseren om geld in te zamelen voor de lokaal opgevangen vluchtelingen,” aldus de woordvoerder.

Hoe het programma er in januari uit gaat zien, is nog niet bekend. “Tot drie dagen geleden werd er door ons team nog met volle sterkte gewerkt aan het mode-evenement,” legt Radke uit. Zo moet het thema van het evenement ‘radicaal worden herzien’.

Januari-editie Bread & Butter gecanceld wegens vluchtelingenstroom

Zalando wijzigt Bread & Butter in benefietevenement wegens vluchtelingen

Volgens Zalando zijn de medewerkers bijzonder betrokken bij het lot van de vluchtelingen. “Onze staf leeft mee en wil iets doen. Zo wordt er een kledingdonatie campagne opgezet volgende week, en een vrachtwagen zal kleding naar de vluchtelingen in Sicilië brengen. Daarnaast is er een vrijwilligersprogramma voor de Zalando-medewerkers in de maak,” aldus Radke tegen Textilwirtshaft. Mocht de Tempelhof Airport nodig zijn voor vluchtelingen, da zal Zalando helpen om de hangars bewoonbaar te maken.

Opvallend is echter wel dat de e-commercegigant oorspronkelijk helemaal niet enthousiast was over de plannen om vluchtelingen op te vangen in Tempelhof, zo blijkt uit een artikel op het online nieuwsplatform Gründerszene. “Aan Zalando en andere belanghebbenden van Tempelhof is vorige week gevraagd wat het zou betekenen als de grote zaal op de luchthaven het centrale aanspreekpunt voor vluchtelingen zou worden. Dan zou één of beide hallen gebruikt gaan worden als vluchtelingopvangplaatsen. We hebben gereageerd dat Bread & Butter dan niet kan plaatsvinden,” zei Zalando’s PR CEO René Gribnitz toen.

Het zat Bread & Butter niet mee de afgelopen jaren. Het evenement kwam herhaaldelijk negatief in het nieuws. Zo ging Bread & Butter eind 2014 failliet, waardoor de januari-editie van 2015 ook al niet door ging. Na een doorstart vond het evenement in juli 2015 wel plaats, maar een succes was het niet te noemen; het was erg rustig met slechts 200 exposanten in plaats van de 900 merken die op hoogtijdagen hun collecties toonden. Vlak voor de laatste editie werd bekend dat Zalando het evenement had overgenomen, waarmee de toekomst veilig zou zijn. Wel was het duidelijk dat er een hoop zou gaan veranderen. Onlangs verstuurd Bread & Butter nog de cryptische omschrijving Bread & Butter is dead, lang leven Bread & Butter, wat ook op meerdere manieren uit te leggen is. Het was in ieder geval duidelijk dat de beurs zoals we die kennen ten einde zou komen. Maar met Zalando als nieuwe beheerder lijkt de toekomst van het evenement veilig gesteld te zijn.

In de zomer van 2016 zal het eerste Bread & Butter-evenement onder Zalando’s beheer gaan plaatsvinden, zo benadrukt woordvoerder Radke.

Foto’s: Bread & Butter door Barbara Russ

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN