• Home
  • Werken bij A.S. Adventure

Werken bij A.S. Adventure

Door Bram Strijbos

bezig met laden...

Scroll down to read more

 

A.S.Adventure blijft groeien

Als marktleider in outdoor en actieve vrije tijd biedt A.S.Adventure een brede waaier aan producten en diensten aan, voor zowel de recreatieve natuurliefhebber als de veeleisende buitensporter. Met een vooraanstaande en een ambitieuze toekomst is A.S.Adventure dan ook een unieke formule in de Belgische retailmarkt. A.S.Adventure wil met zijn gespecialiseerde kennis en ervaring inspireren. Persoonlijke service in een winkelomgeving waarin beleving centraal staat, is voor onze klanten dan ook de basis van een unieke shopping experience.

Bij A.S.Adventure krijg je de kans om te werken in een open en innovatieve retail omgeving. We willen vooral dat je bij ons jezelf kan zijn! Klaar om het met eigen ogen te zien, dan kan jouw ‘A.S.Adventure’ beginnen!

 

 

A.S.Adventure neemt werknemer mee naar Peru.

Binnen het gamma van A.S.Adventure is Ayacucho meer dan alleen een uitgebreide outdoorcollectie. Achter het merk schuilt een verhaal dat het bedrijf, zijn werknemers en klanten jaarlijks naar de gelijknamige stad en regio in Peru brengt.

 

 

Voor het vijfde jaar op rij organiseerde A.S.Adventure een inleefreis naar Ayacucho. Het Belgisch-Nederlands gezelschap telde negen ambassadeurs. Vijf van hen waren Vlamingen: drie vaste medewerkers en twee klanten van A.S.Adventure. De trip van 12 dagen naar de oostelijke flanken van het Andesgebergte is onderdeel van de steun aan partner Solid International, een organisatie met projecten in landbouw en zorg in Ayacucho.

Greet Anthoni (36) is media- en pr-verantwoordelijke bij A.S.Adventure. Na vier jaar organiseren achter haar bureau op de hoofdzetel in Hoboken vond ze het tijd om zélf eens mee te gaan. “Het zelf ontdekken maakt een groot verschil uit.”

Solid International, ontstaan vanuit de Belgische ondernemerswereld met kantoor in Mechelen, focust zich sinds 2008 op Ayacucho. A.S.Adventure sprong mee op de kar en lanceerde het gelijknamige merk.

“Het begon kleinschalig met reistassen, maar al snel maakten we een volwaardige lijn onder dezelfde naam. Die evolueerde naar een brede outdoor- en travelcollectie, van fleece en rugzakken tot pantoffels en slaapzakken”, zegt Greet Anthoni.

Anno 2014 is Ayacucho voor A.S.Adventure een belangrijke collectie met groeipotentieel. “Elk verkocht product levert fondsen op voor Solid. Daarmee kunnen zij bestaande projecten uitbouwen en nieuwe initiatieven starten. Zo werd in 2011 een breiatelier opgericht. A.S.Adventure laat daar ondertussen mutsen en sjaals produceren. Die plaatselijke productie dient om ons verhaal kracht bij te zetten.”

Ayacucho-mutsen

Solid stampte in Ayacucho inmiddels zes projecten uit de grond, in de stad en op het platteland. Ze passen binnen de social profit, de non-profit en de profit voor de non-profit, volgens het principe van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Manta is het artisanaal handwerkatelier waar (kans)arme vrouwen en tienermoeders voor export fabriceren. “Voor de wintercollectie 2014 lieten we opnieuw een reeks Ayacucho-mutsen lokaal produceren”, vertelt Greet Anthoni.

Avelac is een melkveestal, van het type dat je bij ons ziet maar in de Andes een rariteit is. Wayta produceert rozen in alle kleuren. Plaza More genereert fondsen voor sociale projecten. Dia helpt tienermeisjes in risicosituaties vaardigheden te ontwikkelen om hun welzijn te verbeteren. Seksueel misbruik en interfamiliaal geweld zijn nog steeds een groot probleem in de regio.

Renova verkoopt landbouwproducten aan eerlijke prijzen. “Het is een soort lokale Aveve met gratis dienstverlening voor biologische productie, bedrijfsmanagement en gezond wonen”, legt Greet Anthoni uit.

Motivatiebrief

Voor de eigen medewerkers toont de inleefreis wat er gebeurt met het geld van de Ayacucho-collectie. De selectie van de ambassadeurs was geen nattevingerwerk. Bij het eigen personeel waren er enkele tientallen kandidaten. Op basis van de motivatiebrief mochten twee medewerkers met Greet mee naar Peru. Ze moesten geen euro investeren en niet eens vakantie opnemen.

Bij de klanten waren er 300 kandidaten. Twee van hen kregen groen licht. Ran Dirickx (38) uit Herentals is directrice van een sociaal schoonmaakbedrijf. Wouter Van Hassel (44) uit Merksem is bouwkundig tekenaar. A.S.Adventure betaalde hun reis en het verblijf.

Het gezelschap bezocht alle projecten van Solid. Contacten met locals stonden hoog op de agenda. “In het breiatelier werden we heel gastvrij ontvangen door de 200 vrouwen. Wij willen zeker niet als gulle weldoeners beschouwd worden maar zelf effectief een steentje bijdragen.”

Handen uit de mouwen

Hoogtepunt was het verblijf bij een van de vier gastgezinnen. “Ik verbleef twee dagen bij een familie op 3.800 meter hoogte. Ik dacht soms dat ik letterlijk van de aarde ging tuimelen, zo desolaat was het. En ’s nachts was het zo koud dat ik in mijn Ayacucho-tenue heb geslapen”, vertelt Greet Anthoni. Een andere nacht bracht het hele gezelschap samen door in de koeienstal.

Hier en daar staken de ambassadeurs de handen uit de mouwen, onder meer in de rozenkwekerij bij het onderhoud van de bloemen. “Bij het gezin waar ik verbleef, hielp ik een serre bouwen. Anderen installeerden een verbeterde keuken, met een houtvuur met schoorsteen. Voorts leerden we de kindjes hun handen wassen met zeep.”

Daarnaast waren er individuele activiteiten met moeders. Judoka Tamara gaf verdedigingslessen, Selma leerde theatertechnieken aan om emoties te uiten. Wouter gaf een kookshop met Gentse waterzooi als eindproduct. Zelf werkte Greet het uitwisselingsproject uit dat ze opzette in de basisschool van haar twee kinderen in Wijnegem. “Het was een win-winsituatie: wij boden hen een blik op de wereld. De A.S.Adventure-gangers kregen een leerrijke ervaring in ruil."

'Geweldige geste van onze werkgever'

Wim Vaes (34) uit Schelle is verantwoordelijke op de travelafdeling in de store in Wilrijk. Hij werkt nog maar anderhalf jaar bij A.S.Adventure en zijn eerste sollicitatie was meteen een schot in de roos. Hij schreef geen brief maar een boek.

“Ik vind het geweldig van mijn werkgever, vooral omdat het zo’n mooi initiatief is. Het personeel leert een andere wereld kennen en die mee beleven. Het maakt je alleen maar ruimdenkender.”

Dorine Decat (54) uit Bissegem is verantwoordelijke op de actionafdeling in de store in Harelbeke. “Ik ga nog altijd werken alsof het mijn eigen winkel is”, zegt ze na 9 jaar. In Ayacucho stortte ze zich vooral op het breien met de mama’s. “Super van mijn bazen. Voor mij was het niet minder dan een openbaring.”

A.S.Adventure: de geschiedenis van een Amerikaans stockhuis

In zijn 77-jarige geschiedenis transformeerde A.S.Adventure van een ijzerwarenwinkel tot the place to be voor globetrotters, natuurliefhebbers en actieve vrijetijdsgenieters

 

 

1937

In 1937 begint de familie Lathouwers in Antwerpen een ijzerwarenwinkel, die na WO II uitgroeit tot een Amerikaans Stockhuis (vandaar de A.S. in de naam). Ze verkopen er legermateriaal dat de Amerikaanse bevrijders hadden achtergelaten, zoals tenten, slaapzakken en huishoudartikelen.

1995

Eind jaren tachtig taant de ster van de stockhuizen. Legerspullen boeten in aan populariteit. Emiel Lathouwers, zelf een fervent buitensporter, beseft dat vrijetijdsbesteding, avontuurlijk reizen en verbondenheid met de natuur aan belang winnen in de stressmaatschappij. Daarom lanceert hij een volledig nieuw concept met een unieke combinatie van travel-, outdoor-, fashion- en action-producten: de eerste A.S.Adventure-store in Schoten is geboren.

2000

De internationale expansie gaat razendsnel na de opening van de eerste A.S. Adventure-store in het Groothertogdom Luxemburg. A.S.Adventure vormt samen met het Britse Cotswold Outdoor en het Nederlandse Bever de internationale A.S.Adventure Group. Door de overnames komt er heel wat extra expertise aan boord en kan groep een sterkere onderhandelingspositie innemen bij de groothandel.

 

2004

De A.S.Adventure store in Wilrijk brandt volledig uit, maar het bedrijf blijft niet bij de pakken zitten. Een half jaar later is de winkel in Wilrijk volledig heropgebouwd en vormt hij meteen een eerste fase in een grondige opfrisbeurt van het A.S.Adventure-concept.

2008

De winkelketen pakt uit met zijn eigen A.S.Magazine (op 150.000 exemplaren) en speelt met vijf gespecialiseerde bike stores in op de toegenomen populariteit van fietsen. In de bike stores kun je terecht voor al je fietsbenodigdheden en professioneel advies.

2014

Om voorbereid te zijn op de toekomst kiest A.S.Adventure (inmiddels meer dan 40 winkels groot) voor een omnichannel-aanpak, met een verregaande synergie tussen de webshop en de winkels. Producten die in de winkel niet in voorraad zijn, worden gratis thuis geleverd. De webshop biedt een breder productgamma dan de winkels, en de producten kun je thuis laten leveren of in een winkel naar keuze afhalen.

Dominique Motte (CEO) aan tafel met vier medewerkers

De retailsector is in vergelijking met tien of zelfs vijf jaar geleden een complexe omgeving geworden. “Als outdoorspecialist trekken wij veel jonge, actieve en ambitieuze medewerkers aan’, zegt Dominique Motte, ceo van A.S.Adventure. “Hoe we daarmee omgaan? We creëren een flexibele werksfeer, met zo weinig mogelijk hiërarchische barrières.’

 

 

“Ik kan gewoon 'dag Dominique' zeggen als ik je in de gang van ons hoofdkantoor tegenkom’, zegt Katrien Rotthier. “En daar hoort geen buiging bij.’ Gelach. Erkenning rond de tafel. De toon van het gesprek is gezet. De vier medewerkers van A.S.Adventure weten het duidelijk te appreciëren dat hun directie bereikbaar en aanspreekbaar is.

“Ik vind het ook verfrissend dat humor hier een plaats krijgt’, vervolgt Katrien. Ze werkt nu vijfeneenhalf jaar bij de outdoorspecialist, startte als assistent storemanager in Dendermonde en groeide door tot eindverantwoordelijke van de dienst na verkoop. “Als ik deze organisatie vergelijk met mijn vorige werkomgevingen, constateer ik dat dit een zeer menselijk bedrijf is. De open communicatie heeft daar veel mee te maken.’

Haar collega Anja De Meulenaere beaamt. Zij is sinds twee jaar assistent storemanager in Sint-Denijs-Westrem. Voordien was ze in het bedrijf actief als kassierster en gaf ze opleidingen in kassasystemen. “De afstand tussen de ceo, het hoger management en het uitvoerend personeel wordt steeds kleiner. Dat komt, denk ik, omdat jullie frequent op de werkvloer aanwezig zijn. Een tip hier, een compliment daar. Maar ook de dingen die niet goed lopen, komen aan bod. Die betrokkenheid is fijn en wordt algemeen gewaardeerd.’

Tussen de medewerkers

Ceo Dominique Motte bevestigt dat hij de hiërarchie in het bedrijf bewust zo klein mogelijk houdt. “Dat is ook de reden waarom ik tijdens de middagpauze mijn boterhammen eet tussen de medewerkers, in de cafetaria. De gesprekken gaan over kinderen, reizen, het leven, ... Onrechtstreeks steek ik toch weer zaken op die in de job van pas komen.’

Dominique vindt dat hij zelf nog te weinig in de winkels aanwezig is. “Het is een cliché, ik weet het, maar de tijd is krap. Zeker omdat ik mijn rol als ceo combineer met die van financieel directeur, mijn vorige functie bij A.S.Adventure. 'Jullie zijn mijn oren en ogen op de vloer. Vertel mij wat er leeft', vraag ik aan mijn salesmanager, districtsmanagers en experten, die veel regelmatiger de winkels bezoeken. Vanaf volgend jaar zal elk lid van het management trouwens een aantal dagen vast meedraaien in een van de winkels. Doel is de sfeer te proeven, maar ook te ervaren hoe systemen in de praktijk werken en welke obstakels de medewerkers soms tegenkomen. Het zal ons toelaten het beleid en de acties nog beter af te stemmen op wat klanten en medewerkers echt nodig hebben.’

Tevreden is niet goed genoeg

Naast de humor en de familiale sfeer die ze ervaren, bevestigen de gesprekspartners dat de lat bij A.S.Adventure hoog ligt. Ze werken hard, zijn ambitieus. Alex Mertens, drie jaar actief in het bedrijf, is sinds een half jaar storemanager van de grootste winkel van A.S.Adventure in Lochristi. Hij vertelt bij wijze van anekdote dat hij onlangs op een drukke werkdag 21.000 stappen op zijn stappenteller had, een slim gadget dat de personeelsleden met korting konden aankopen om hun conditie op peil te houden. “Een record’, denkt Alex. “Neen hoor,’ zegt Anja met een knipoog, “ik had er ooit 22.700. Toen was ik wel bekaf.’

Dominique zit er bij te glimlachen. “We vragen veel, ja, maar tegelijk weten we de bedrijfscultuur gezond te houden.’ Het geheim van dat evenwicht? De ceo, daarin bijgetreden door hr-manager Freddy Carrette, meent dat een perfecte synergie tussen een doorgedreven klantenzorg en een gerichte aandacht voor de medewerkers aan de basis ligt. “We creëren een unieke 'shopping experience' voor de klant. Dat is een manier om 'klanten-delight' te bereiken. 'Delight' is de overtreffende trap van tevredenheid. Dat kun je alleen realiseren met geëngageerde medewerkers. De twee versterken elkaar voortdurend.’

Flexibiliteit inbouwen

“Medewerkersengagement bereik je vandaag op een totaal andere manier dan vroeger’, zegt Dominique Motte. “Het volstaat niet om medewerkers te vertellen wat je van hen verwacht, je moet ook aangeven waarom. Waar gaat dit bedrijf naartoe, wat is de visie? Zeker de jonge generatie heeft daar behoefte aan. Ze willen werken in een bedrijf dat goed communiceert over zijn ambities en strategische keuzes. Dat blijkt duidelijk uit onze medewerkersenquotes.’

Zorgen voor een goede balans tussen privé en werk is eveneens een aandachtspunt.

“Wij gaan daar nog beter op inspelen’, zegt de ceo. “Met name voor de storemanagers is dat belangrijk. Onze winkels zijn laat open en draaien 's zaterdags op volle toeren. De passie voor de job maakt dat deze medewerkers vaak geen ingebouwde remmen hebben.’

“Herkenbaar’, reageert Alex. “De job vraagt veel energie. Een voordeel is dat we door de aard van de activiteiten pieken en dalen kennen. Van de rustige periodes maak ik gebruik om weer op te laden. Bovendien zijn velen van ons met sport en beweging bezig. We zijn over het algemeen fitte medewerkers.’

“We trekken inderdaad bijzondere profielen aan’, bevestigt de ceo.

“Is het niet moeilijk om die actieve en vaak jonge mensen aan het bedrijf te binden, en hoe doe je dat dan?’, wil Marino De Wilde weten. Hij vervoegde negen maand geleden het bedrijf als afdelingsverantwoordelijke 'trekking' in Lochristi. “Mensen met een passie voor outdoor vinden snel de weg naar dit bedrijf’, antwoordt Dominique Motte. “In het klantencontact is dat een enorm voordeel. De keerzijde is dat deze mensen het na een aantal jaar voelen kriebelen. Ze horen de roep van de natuur. Daar moet je als outdoorbedrijf respect voor opbrengen. We trachten zo flexibel mogelijk op de vragen in te spelen. Sommigen maken gebruik van tijdskrediet, anderen nemen ontslag om te gaan reizen. Na hun avontuur kloppen ze vaak opnieuw bij ons aan, met een schat aan nieuwe kennis. Als het enigszins kan, krijgen de betrokkenen hun job terug. Ook het aanbieden van allerlei opleidingen helpt om de band tussen bedrijf en medewerker aan te halen.’

Omnichannel doet groeien

De medewerkers hebben op hun lijst allemaal een vraag die te maken heeft met de toekomst van het bedrijf. Waar wil A.S.Adventure over pakweg vijf jaar staan?

“We geloven dat we nog marktaandeel kunnen winnen’, antwoordt Dominique. “Niet alleen door meer winkels te openen, twee per jaar, maar ook door onze bestaande winkels om te bouwen volgens een totaal nieuw concept. Hier zijn we volop mee bezig. Het effect is al merkbaar. Ook onze onlinestrategie zal voor bijkomende groei zorgen.’

Wordt het niet moeilijk om in deze tijden van internetcultuur mensen naar de winkel te lokken, wil Katrien weten. Waarom je verplaatsen als je je aankopen vanuit je zetel kunt doen? “Ons concept is gericht op het versterken van de integratie van het fysieke én het onlinekanaal. Onze aanpak in de winkels is zeer specifiek. Naast de unieke 'shopping experience' zetten we in op een unieke 'process experience' – excellente processen en systemen – een unieke, herkenbare 'store experience' en tot slot een unieke 'product experience', met een combinatie van mode- en outdoorartikelen die je nergens anders aantreft.’

Online chatten in de webshop

“Met onze webshop, waar we tienduizenden artikelen meer aanbieden dan in de winkel, vervolledigen we onze dienstverlening. Klanten plaatsen thuis, via de functie 'click and collect', een bestelling en bekijken hun producten in de winkel voor ze die aankopen. Anderzijds bestellen onze medewerkers, via de webshop, voor de klant artikelen die niet in voorraad zijn in het winkelpunt. De klant krijgt die dan thuis geleverd. Verder bestaat de mogelijkheid om online gekochte producten in de winkels te ruilen of terug te geven. We betalen de klant cash terug. Dat zijn troeven die een pure onlinespeler niet kan voorleggen.’

Begin 2014 heeft A.S.Adventure met zijn aanpak de Omnichannel Award gewonnen. “We blijven op dit vlak een voortrekkersrol spelen’, besluit Dominique. “Zo hebben klanten in onze winkels de mogelijkheid om 'online te shoppen'. Op omnichannelschermen raadplegen ze het hele assortiment en plaatsen vervolgens een bestelling. Een recente vernieuwing is de online chat op de webshop: de klant kan van maandag tot zaterdag, van 10 tot 22 uur, de hulp inroepen van een medewerker. Die begeleidt de klant doorheen het verkoopproces. Dat is niet alleen handig, de conversie is ook veel groter dan wanneer de klanten zelf hun weg in de onlinecatalogus zoeken.’

Case: A.S.Adventure traineeship

Twee jaar geleden startte Thomas Vaarten bij A.S.Adventure als trainee. Nu is hij er, met zijn 24 jaar, één van de jongste store managers. Goede kandidaten voor deze functie zijn zeldzaam. Met traineeships wil A.S.Adventure de beste talenten aantrekken en opleiden.

 

 

Store managers zijn erg veelzijdige profielen. Ze moeten zowel goed overweg kunnen met cijfers als met mensen. Omdat die combinatie steeds moeilijker te vinden is bij nieuwe kandidaten, gooide A.S.Adventure het over een ander boeg. De outdoor-retailer besloot nieuwe werknemers een uitgebreid traineeship aan te bieden. Dat traineeship kan zes maanden duren, maar ook twee jaar, afhankelijk van de evolutie van de kandidaat.

Voor Thomas Vaarten was dit aanbod reden genoeg om te solliciteren bij de outdoor-retailer. “De verkoop heeft me altijd aangesproken. Met leiding geven had ik uiteraard minder ervaring als pas afgestudeerde.”

Thomas heeft een diploma handelswetenschappen en marketing op zak. Dat was een mooie start voor zijn traineeship, maar daarmee wist hij nog bitter weinig van de praktijk, beseft hij. “Gelukkig hebben de collega’s in Kortrijk me supergoed opgevangen. Ze hebben me alle afdelingen en producten door en door leren kennen. Dat was een zeer leuke ervaring.”

Elke dag op de vloer

Elke trainee bij A.S.Adventure krijgt een ontwikkelingsplan. Daar hoort ook leiding geven bij. “Daar had ik niet zoveel ervaring mee, maar zowel de store manager, de assistant-manager als de district manager hebben me geholpen. De district manager belde me regelmatig op om te vragen hoe het liep en wat er beter kon.”

Dat advies kan Tomas goed gebruiken nu hij sinds een jaar store manager is van een A.S.Adventure-winkel in Brugge. “24 is erg jong om leiding te geven, maar ik zit niet in een ivoren toren van cijfers en targets. Ik sta nog elke dag mee in de verkoop. Er zijn voor je team, luisteren en helpen, daar verdien je respect mee.”

 

A.S.Adventure wil met zijn gespecialiseerde kennis en ervaring de actieve vrijetijdsgenieter inspireren. In een omgeving waar beleving en kwalitatieve producten centraal staan, zijn een persoonlijke service en de verwachtingen van de klant de basis van een unieke shopping experience. Elke globetrotter, natuurliefhebber of actieve vrijetijdsgenieter kan hiervoor terecht in meer dan 40 A.S.Adventure stores verdeeld over België, Luxemburg en Frankrijk.

 

 

WE ARE A.S.ADVENTURE
“IT’S NOT OUR JOB IT’S OUR PASSION”

 

Maak kennis met méér dan 800 gepassioneerde collega’s die
dag op dag geïnspireerd blijven bouwen aan A.S.Adventure!

 

A.S. Adventure - vind hier de actuele vacatures

 

 

AS Adventure
asadventure