• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Deze jonge talenten maakten indruk op Amsterdam Fashion Week

Deze jonge talenten maakten indruk op Amsterdam Fashion Week

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

De 26e editie van Amsterdam Fashion Week zit er weer op. De Amsterdamse modeweek stond in het teken van jong talent. FashionUnited maakt de balans op: wie maakte er de meeste indruk?

Das Leben am Haverkamp

Het grootste spektakel was van het collectief Das Leben am Haverkamp, gevormd door de vier jonge ontwerpers Anouk van Klaveren, Christa van der Meer, Dewi Bekker en Gino Anthonisse. De ontwerpers presenteren hun eigen collectie in een show, waarin hun gezamenlijke visie wordt gegeven op het mode- en design landschap. Uitgangspunt voor de show van deze editie was de vraag: ‘hoe belangrijk is tijd als het op mode aankomt?’ Volgens de ontwerpers is mode een paradox; er wordt constant geprobeerd om de toekomst te voorspellen, waardoor de toekomst weer heel snel geschiedenis is.

Dewi Bekker kwam met een speelse visie op mannenmode, waarin humor en fantasie de boventoon voerden. De collectie bestond uit primaire kleuren, klassieke mannenmode, vrolijke streeppatronen en spannende plastic maskers. Gino Anthonisse koos voor een levensgrote collagetechniek, afgewisseld met origami-elementen. Bij deze collectie koos de ontwerper ervoor om te ontwerpen zonder te zomen en juist te vouwen. De collectie bestond uit zwarte, witte en grijze mannenmode, met grafische patronen en opvallende ronde papieren hoofddeksels en ‘gevouwen’ jassen. De derde ontwerpers was Anouk van Klaveren, die drie mannelijke ‘modellen’ de catwalk opstuurde in minuscule goudkleurige broekjes en beplakt met gouden tape. Andere modellen kwamen in verschillende gewaden, met onder meer pompons en franjes. Het spectaculairste was Christa van der Meer, die metershoge opblaasbare poppen (zogeheten air dancers, red.) uit de witte decorblokken liet komen, gehuld in pakken met diagonaal streep patroon.

The Painting

De afsluitende show op de openingsavond was van The Painting, waarin zes aanstormende modetalenten hun creaties presenteerden. Ailene van Elmpt, Johannes Offerhaus, Liesbeth Sterkenburg, Marlou Breuls, Merel van Glabbeek, Sunanda Koning, Trinhbecx, Yoko Maja en Zyanya Keizer presenteerden ieder drie witte looks met als thema ‘Imagine’. Opvallend waren de ‘achterstevoren jassen’ van Yoko Maja, de dramatische jurken van Marlous Breuls en de ontwerpen van Sunanda Koning.

Toos Franken/Maaike van Abbeele

Sinds 2014 werkt de Belgische ontwerpster Toos Franken aan haar label, die zich kenmerkt door minimalistische en androgene ontwerpen, en op de Amsterdamse modeweek maakte ze haar debuut. Ze presenteerde haar collectie ‘Micro Manifesto’, waarmee ze een statement wilde maken tegen klimaatverandering. De collectie bestond dan ook uit tijdloze looks in zachtroze, zwart en kobaltblauw, die nog jaren kunnen meegaan. Opvallend waren de vrouwelijke en minimalistische silhouetten met speelse details, zoals ritsen halverwege de mouw of een boeketje rond de taille. De verwijzing naar de Antwerpse ontwerpers Haider Ackermann en Ann Demeulemeester is snel gemaakt en ook niet verwonderlijk; Franken liep stage bij beide ontwerpers.

De Nederlands-Belgische Maaike van Abbeele kiest -net als bij haar vorige show- voor Japanse invloeden. In tegenstelling tot haar vorige show waarin avondkledij centraal stond, focust Van Abbeele nu op streetwear, uniformen en ‘de verleidingen van de nacht’, zoals drank, gokken en seks. De show valt op door sterk ontworpen jassen van stevige stoffen in mierzoete kleuren, pantalons met krijtstreep, kleurrijke breisels, borduursels en lichtgevende truien. Traditionele Japanse referenties lagen op de loer, maar Van Abbeele overtuigde zonder in clichés te vervallen.

AFW
Amsterdam Fashion Week