• Home
  • Nieuws
  • Business
  • 2016: Laagste aantal faillissementen in zes jaar

2016: Laagste aantal faillissementen in zes jaar

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Ruim 10.000 bedrijven gingen het afgelopen jaar in België failliet. Hoewel dit wellicht als een groot aantal klinkt, is dit het laagste cijfer sinds 2010. Dat blijkt uit de recente Graydon Barometer Faillissementen van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. Het aantal faillissementen kwam in 2016 in totaal 5,1 procent lager uit dan in het jaar ervoor.

Het aantal faillissementen daalde met name in Wallonië en Brussel, met respectievelijk 13,9 procent en 7,4 procent. In Vlaanderen kwam het aantal juist 0,5 procent hoger uit dan in 2015, in Oost-Vlaanderen zelfs met 16 procent. In de maand september gingen de meeste bedrijven failliet, namelijk 1,198. Augustus was de meest rustige maand met 436 faillissementen. Afgelopen december werden er 750 faillissementen uitgesproken. Dat is 9,8 procent minder dan in 2015.

Met faillissementen van modebedrijven als MS Mode, Brova en McGregor kan 2016 echter toch een turbulent jaar in de retail worden genoemd. Een aantal ketens ging over de kop, terwijl andere bedrijven een doorstart maakten en verder gingen met nieuwe concepten. FashionUnited zet de belangrijkste faillissementen van 2016 op een rij.

Januari - Dolcis, Manfield, Invito en Brantano

Voor veel Belgische retailers kende het afgelopen jaar geen goede start. Zo werd in januari het faillissement aangevraagd voor de Macintosh Retail Group, moederbedrijf van de ketens Dolcis, Invito, Steve Madden, Manfield, Pro Sport, Scapino en Brantano. De formules Scapino en Brantano werden al snel overgenomen, terwijl er voor de vijf overige ketens minder interesse was. Uiteindelijk konden deze wel worden verkocht aan diverse branchegenoten. Deze gingen door met ongeveer de helft van het personeel.

Februari - Unlimited Sports Group

Het jaar begon tevens niet goed voor Unlimited Sports Group (USG), het moederbedrijf van sportketens Perry Sport en Aktiesport dat op 23 februari failliet werd verklaard. Later gingen ook andere dochterbedrijven van USG, waaronder sportketens Primo en Tenson, ten onder. Perry Sport en Aktiesport werden al snel overgenomen door het Britse JD Sports.

April - Brova

In april werd ook Brova, het moederbedrijf van Houtbrox en Purdey, failliet verklaard. In mei maakten beide winkelketens een doorstart onder het Limburgse familiebedrijf Berden Mode & Wonen. Een aantal weken daarna gingen twaalf Houtbrox-winkels echter naar Van Uffelen Mode uit Delft.

Juni - McGregor Fashion Group en Cora Kemperman

In juni gingen nog eens twee modebedrijven ten onder, te beginnen met de McGregor Fashion Group, die na financiële problemen op 28 juni failliet werd verklaard. Hoewel de toekomst van de merken McGregor, Gaastra en Adam Menswear aanvankelijk onzeker was, maakte het bedrijf een maand later een doorstart als de Doniger Fashion Group. Bijna 400 werknemers behielden hun baan.

Ook het bekende modemerk Cora Kemperman moest in juni faillissement aanvragen vanwege financiële problemen. Hoewel al snel bleek dat er geen doorstart kon worden gerealiseerd, werd in november bekend dat het merk alsnog nieuw leven wordt ingeblazen. Nicole Groeneveld Consultancy gaat het merk opnieuw lanceren.

Juli - Promiss en Superstar

Begin 2015 ging Etam Groep Retail ten onder. Hoewel Miss Etam een nieuwe eigenaar vond in R&S Retail Group, verdwenen 70 winkels van de Promiss-formule. De merknaam bleef echter wel bestaan en op 14 juli werd de terugkeer van Promiss in de winkelstraat aangekondigd. Hoewel Superstar verdween, werd dit deels opgevuld door het nieuwe concept Friday.

Augustus - MS Mode

Begin augustus viel de volgende grote modeketen om: MS Mode. Als gevolg van tegenvallende resultaten moest het bedrijf een week eerder al uitstel van betaling aanvragen. Een maand later maakte het damesmodebedrijf een doorstart onder oud-eigenaar Cool Investments. In Nederland blijven 95 winkels open en in België 24. De activiteiten in Frankrijk zijn volledig stilgezet, terwijl de webshop onlangs weer online kwam.

December - Neckermann.com en Turnover

In december gingen Readen BV, het zusterbedrijf van Neckermann.com, en de retailtak van Neckermann ten onder. Inmiddels is bekend dat de dertien Nederlandse en Belgische winkels officieel gesloten zijn en dat het bedrijf zich nu gaat richten op de webshop van Neckermann.com.

Nog een grote verandering bij een groot modebedrijf: de VeldhovenGroup, eigenaar van de merken Sandwich, Turnover, Dept en Olsen, besloot eind december Turnover en Dept volledig op te heffen en zich in plaats daarvan te richten op Sandwich. Alleen voor Olsen betekent de nieuwe stap geen einde verhaal. Het merk wordt verkocht aan de Duitse investeringsmaatschappij Nord Holding.

Beeld: Turnover Facebook, Macintosh, Houtbrox Facebook, McGregor Fashion Group Facebook, MS Mode Facebook

faillissementen
Macintosh
McGregor
MS Mode
Turnover